Assen als eerste Nederlandse gemeente op de kaart gezet

14 juni 2007 door Henk Hoff

Assen is als eerste gemeente in Nederland volledig in kaart gebracht in OpenStreetMap. Richard van der Weerd en Henk Hoff hebben het afgelopen half jaar heel Assen met fiets en auto doorkruist om alle straten in kaart te brengen. Zelfs het TT-circuit is opgenomen.


Ruim een half jaar geleden is Richard van der Weerd begonnen met het doelgericht verzamelen van loggegevens van zijn GPS. In zijn vrije tijd werkt hij aan een eigen navigatiesysteem. “Om het systeem te kunnen gebruiken had ik kaartmateriaal nodig. Ik kon het alleen voor veel geld te kopen. Dat had ik er niet voor over, dus ik besloot zelf maar de data te gaan verzamelen” geeft Richard als zijn drijfveer aan. In de afgelopen vier jaar heeft hij als bètatester van een commercieel navigatiesysteem heel veel GPS-data verzameld.

Toen Henk Hoff het project enkele maanden geleden leerde kennen was hij direct enthousiast. “Door het vrij beschikbaar stellen van goed kaartmateriaal kunnen veel nieuwe ontwikkelingen gestimuleerd worden. Juist een toeristische provincie als Drenthe kan daar flink van profiteren.”

Beide personen kwamen elkaar tegen op de mailinglist. Daarna was een eerste Asser mappingparty snel geboren. Op een terras in Assen werd besproken welke data er reeds was en hoe deze te verwerken op de kaart. Tijdens een tweede party, op een ander terras, zijn er afspraken gemaakt wie welke ontbrekende delen voor zijn rekening neemt.

De praktijk leert dat elk weggetje of straat wel bereden dient te worden. Er willen wel eens wegen verdwijnen, ontstaan of wijzigen. De enige wijze om daar achter te komen is om zelf de weg te berijden.

Tags:

5 Responses to “Assen als eerste Nederlandse gemeente op de kaart gezet”

 1. buxx says:

  Gaaf, dit inspireert om mijn stad, Groningen, ook te indexeren. Zou mooie zomerbaan zijn, beetje rondfietsen en de boel in kaart brengen.

  Maar eerst maar eens kijken hoe ik de date op de Mac kan verwerken, zie namelijk in de Wiki alleen maar oplossingen voor Windows. Iemand ervaring hiermee?

 2. Doen!

  De meest gebruikte editor (JOSM) werkt prima op OSX. Je hebt Java 1.5 nodig. Download http://mirror.openstreetmap.nl/josm/josm-latest.jar en check verder http://wiki.openstreetmap.org/index.php/JOSM

  Voor vragen kun je je abonneren op de talk-nl@openstreetmap.nl mailinglist, zie ook http://wiki.openstreetmap.org/index.php/WikiProject_Netherlands.

  Zo, nu moet je wel even vooruit kunnen 🙂

 3. buxx says:

  Super, dank je wel.
  Ik ga er mee bezig.

 4. Jan van der Ploeg says:

  Geweldig! Ik woon in Assen en vind het resultaat echt perfect. Zelfs de kleinste stukjes fietspad staan er op. Niets op aan te merken. Hulde aan de mensen die de inspanning hebben geleverd.

 5. Richard van der Weerd says:

  Het was een hoop werk. De detailering erg hoog. Het resultaat is er naar.

  Het feit blijft dat het nu onderhouden moet worden. Gemiddeld veranderd een behoorlijk percentage (ik meen 10%) van het wegennet. In Assen ligt dat de komende jaren veel hoger.

  Assen is de laatste jaren, en de komende jaren, een hele grote bouwput. Om de stad bereikbaar te houden zijn er grote wegreconstructie in het noorden en westen van de stad. Overal staan in Assen de omleidings- en herbewegwijzeringsborden.

  Daarnaast wordt er nog jaren hard gewerkt aan de nieuwe woonwijk Kloosterveen. Assen groeit.

  Om de kaart up-to-date te houden, verzoek ik iedereen die fouten of nieuwe of aangepaste wegen ontdekt dat zelf aan te passen of door te geven aan mij:
  osm@mobile-science.nl

  Zo houden we Assen ook goed op de kaart!!!

  Met vriendelijke groet,
  Richard van der Weerd