Resultaten OpenGeo-track Holland Open Conferentie

20 juni 2007 door Stefan de Konink

Hierbij de presentaties van de OpenGeo-track op de Holland Open Conferentie:
Introductie (van Cann) + OpenStreetMap-case (Kovacevic)
Creative Commons for better transparency of accessibility to public sector geodatasets (Welle-Donker – TU Delft)
Open Source Software and Open Source Geodata (Heek – IDGIS)
NWB – National Road Map: Complications in practice (Nobbe – RWS)
Open Geodata – Free or flowing? (Boekelo – BGI)

Korte samenvatting: Rijkswaterstaat is van plan het Nationaal Wegenbestand (een bestand met daarin alle straten van Nederland, zo’n beetje wat OpenStreetMap aan het verzamelen is) vrij te geven per 1 januari 2009. De aanleiding hiervoor was dat een geo-bedrijf d.m.v. een WOB-aanvraag inzage heeft gevraagd. Niet alle geo-bedrijven in Nederland zijn er blij mee. Kort geding dreigt. De lobby van geo-bedrijven (BGI) geeft aan dat ze in principe voor vrijgeven zijn, maar bovenal voor duidelijkheid. Ze vinden de rol van de overheid (die geo-informatie vergaard) niet kloppen, dat zou namelijk moeten gebeuren door een marktpartij. Dan hadden we dit gezeur niet gehad 😉
Mevrouw Welle-Donker van de TU-Delft gaf aan wat de problemen zijn met de huidige licenties en wat de mogelijkheden zijn van creative commons licenties voor het geo-data domein. IDGIS heeft uitgelegd wat het belang is van open geo-brondata, versus een gerenderde kaart.

Een nog kortere samenvatting: iedereen was het met elkaar eens: open geo-data is noodzakelijk!

En nu maar wachten op de daden …

Tags:

2 Responses to “Resultaten OpenGeo-track Holland Open Conferentie”

 1. vondeken says:

  Idgis liet ook de open aspecten zien van huidige geodata die al als webservices of kml rondspoken, toch. Die conclusie zou ik verfijnen naar: men is het erover eens dat OSM druk gaat leveren op het proces van open maken.
  Schatting van Gijs Boekelo was echter dat dit denkproces wel een jaar of 5 gaat duren…
  Oefenvraag voor de deelnemers van de sessie was tot slot:
  Hoe zou de markt reageren als Open Street Map nu al landsdekkend een feit zou zijn en kwalitatief niet onder zou doen voor TeleAtlas, Andes of NavTech, zoals Apache bijvoorbeeld niet onder doet voor IIS. Zou men dan nog zo lang nadenken met z’n allen?

 2. vondeken says:

  Publiciteit voor Openstreetmap en de Geotrack van het HOSC met een artikel in GIS Magazine:
  http://www.2value.nl/HollandOpen/GIS_magazine.PDF