GeoICT een leuke dag netwerken

18 oktober 2007 door Stefan de Konink

Afgelopen dinsdag zijn Henk, Milo, Richard en ik als OSM’ers te vinden geweest op de GeoICT dag bij Mediaplaza. Henk was hier aanwezig met een fenomenale speech. Uiteraard in Keynote, met PowerPoint of LaTeX beamer krijg je een zaal niet meer plat.
Handen in de lucht! Wie kent OSM?

Henk vroeg aan het begin van zijn presentatie over OpenStreetMap wie bekend was met dit initiatief. Zoals je hier naast kunt zien waren dat een hoop Geo- danwel ICT-medewerkers. Op de vraag of die personen ooit iets hadden bij gedragen aan OSM waren beduidend minder reacties. Nu zat er iemand van AND in de zaal, maar ik was te druk met foto’s maken om te kijken of daar ook een hand om hoog is gegaan.

De dag was verder voorzien van een groot aantal goede sprekers, de onderwerpen spraken de mensen aan. Zeker als de organisatie de feedback krijgt dat er twee interessante onderwerpen op hetzelfde moment zijn gepland heb je het goed voor elkaar. Onderwerpen als Mapserver, Openlayers en MonetDB waren dan ook zeker interessant voor OSM zelf, hoe meer mensen leren hoe ze wat met onze data kunnen doen, des te groter onze uiteindelijke gebruikersgroep wordt.

Na de GeoICT dag was er een vertrouwde borrel waar lekker kon worden genetwerkt. Zo kwam ik daar iemand tegen die ook een mobile applicatie aan het maken was waar je, je vriendjes en vriendinnetjes op kunt zien. De kaart data is afkomstig van OpenStreetMap. Ik heb zelf niet zo’n hippe mobiele telefoon, maar als ik er een zou hebben zou dat ding een widescreen uitvoering moeten zijn. Van hier naar Rusland op 2.3cm is mij wat te weinig 😉

Nu zijn er dus in ieder geval twee mobile-content service providers die gebruik maken van OSM data. Maar wat is de toekomst voor OSM in Nederland? We hebben nu data, en nu nog toepassingen. Laat ik daar over twee weken met de Nederlandse Spoorwegen eens over gaan praten.

2 Responses to “GeoICT een leuke dag netwerken”

 1. Tom says:

  Leuk verslag. Het wordt eigenlijk wel tijd dat openstreetmap wat meer in het nieuws komt (en daarmee “op de kaart wordt gezet”), zodat meer mensen er zich mee bezig gaan houden.

 2. Paul says:

  Ik was aanwezig bij Henk zijn presentatie en ik vond het geweldig. Zoveel energie als Henk op de zaal los laat *EN* meegeeft, geweldig!
  Wat ik me wel afvraag wat gaat er gebeuren als daadwerkelijk meer mensen/applicaties de OSM data gaan gebruiken. Als dan vooral de API gebruikt gaat worden, kunnen de servers dat dan wel aan?
  Is het niet beter om ook de data verspreiding (via API) als een bittorrent-netwerk op te zetten, zodat er niets straks honderden (misschien wel duizenden) gelijktijdig dezelfde data van dezelfde plek halen? Maar dat diegene die downloaden ook met het verspreiden mee helpen.
  Uiteraard is zo’n data-torrent netwerk open-source en kunnen ook andere data providers er gebruik van maken.
  Het kan zijn dat er al zo iets is en sowieso valt het buiten het gebied van OSM maar is het onderzoeken waard dacht ik.