Google is de weg kwijt

27 juni 2008 door Stefan de Konink

Het kan niemand zijn ontgaan dat Google in de afgelopen week iets nieuws heeft gelanceerd. Google Summer of Mapping, het mappen van verre landen. Je kunt nogsteeds geen vliegveld bij Dronten neerplakken in de grote Google dataset, want Nederland is immers geen ‘ver land’. Mocht je een OSM gebruiker in Kandahar zijn, hopen we dat je ons niet in de steek laat, want Afghanistan is dat wel. De naam voor de applicatie is nog een beetje matig, de categorie van ‘Windows Movie Maker’, PhD studenten bij Google bedachten: ‘Map Maker’. Nu ben ik niet erg objectief maar Potlatch of JOSM klinkt dan toch hipper. Ante is in den pen geklommen en heeft een reactie naar de Nederlandse media gestuurd, er zijn namelijk ook nog andere bezwaren…

Vrijwilligers van OpenStreetMap vinden dat Google er met zijn poging om hun succes te kopiëren “helemaal naast zit”. In tegenstelling tot OpenStreetMap, een Wikipedia-achtige website die de wereld in kaart brengt, houdt Google alle rechten over de kaart.

Google lanceerde afgelopen maandag zijn ‘Map Maker’ website, die gebruikers aanmoedigt om ontbrekende straten zelf op de kaart in te tekenen. Dit is precies wat OpenStreetMap al jaren doet. Maar daar houdt de vergelijking ook meteen op, vertelt OpenStreetMap-oprichter Steve Coast.

“Iedereen kan onze door vrijwilligers gemaakte kaart gebruiken”, legt hij uit. “Goede doelen, kartografen, programmeurs of belangengroepen kunnen allemaal gebruik maken van de gegevens, en op elke manier die ze maar willen. Zonder dat het ze iets kost.”

En dat gebeurt ook. Er is al een speciale fietskaart met routes en knooppunten, er is een gratis kaart voor GPS-gebruikers waarop ook de voetpaden staan, die op betaalde kaarten vaak ontbreken. Er is een Friestalige kaart en rond afgelopen carnaval is ook een speciale carnavalskaart gemaakt. Deze bijzondere kaarten zijn mogelijk door de vrij beschikbare OpenStreetMap-kaartgegevens.

“Maar als je Google Maps gaat bewerken, kan alleen Google zelf jouw aanvullingen gebruiken”, gaat Coast verder. “Google is en blijft eigenaar van je noeste arbeid. Dit is voor hen een manier om hun eigen kaart op een goedkope manier af te maken.”

Steve Coast richtte OpenStreetMap in 2004 op uit onvrede met de hoge kosten die commerciële kaartbedrijven vragen voor hun producten. Er zijn inmiddels 40.000 vrijwilligers actief die samen al meer dan 20 miljoen kilometer wegen, fiets- en voetpaden in kaart gebracht. Dat doen ze door
gegevens van luchtfoto’s over te nemen, maar vooral door zelf op pad te gaan met een GPS-apparaat.

Als uw straat ontbreekt in OpenStreetMap, kunt u die zelf snel en gemakkelijk toevoegen, dankzij de eenvoudige kaarteditor. Kijk voor meer informatie op www.openstreetmap.org.

3 Responses to “Google is de weg kwijt”

 1. Willem says:

  Vrijwilligers van OpenstreetMap zijn beledigt dat Google hun idee overneemt!
  Laat ik eens ingaan op uw quote: “Als uw straat ontbreekt in OpenStreetMap, kunt u die zelf snel en gemakkelijk toevoegen, dankzij de eenvoudige kaarteditor.”
  Potlatch of JOSM zijn hipper en o zo gemakkelijk.
  Nu ben ik niet dom, maar ik ben uren bezig geweest met JOSM, en één grote frustratie.
  Mijn advies, inplaats van het afkraken van Google eerst maar eens duidelijker uitleggen hoe deze snelle en gemakkelijke kaarteditors werkelijk werken.

 2. Stefan de Konink says:

  U vraagt, wij draaien. In het artikel staat een linkje naar de JOSM editor. Kijk eens ook eens naar een van de andere editors en de instructie video’s.

 3. luk says:

  Willem,
  Ik vind de JOSM editor ook erg verwarrend. Nu gebruik ik merkaartor, een what you see is what you get editor. Heel eenvoudig en toch krachtig.
  Editeren met Merkaartor een fluitje van een cent.