OSM als GeoGrabbelton

8 juli 2008 door Stefan de Konink

Momenteel is veel data in OpenStreetMap beschikbaar. De originele insteek van straatkaart dekt de lading niet en heeft waarschijnlijk nooit echt de lading gedekt. OSM is geen kadaster, maar waarschijnlijk is het doel wel om zo veel mogelijk exacte data beschikbaar te hebben voor publicatie onder de Creative Commons licentie. Een nieuwe bron van data heeft een aantal van ons op de Digitale Pioniersdag aan het denken gezet. Wat willen we nu eigenlijk? Het mooiste zou volgens een aantal van ons zijn als er onder de grote geoverzamelclub genaamd OpenStreetMap subprojecten komen die hun eigen data beheren. Het moet dan ook mogelijk zijn om verschillende lagen te bewerken, in plaats van te verdrinken in informatie als je inzoomt op een willekeurige plaats in Nederland. Er zal heel wat moeten gebeuren om naar een systeem, als hier boven beschreven, te migreren dan wel OSM in bestaande technologie te ondersteunen. Het zal voorstanders en tegenstanders hebben, een ding is zeker: het is een nieuwe uitdaging.

Maar wat is nieuw? In de grote GeoGrabbelton hebben we nu: antennes! Momenteel alleen UMTS en GSM, beschikbaar gesteld door het Antennebureau. De data is op het moment van schrijven ge├»mporteerd. Met de mannen van onze tileserver ga ik nog even overleggen hoe dat leuker op de kaart kan worden gezet. Er is momenteel een dialoog met het Antennebureau, dus wellicht kunnen we binnenkort nog spannendere dingen doen. Voor iedereen die met het lumineuze idee komt in de reacties dat onze tileserver met antennes veel mooier is dan die op de Antenneregister site, goed idee ­čśë daar heb ik ook aan gedacht.

Wat kunnen we eigenlijk met die antennes behalve als plaatjes op een kaart zetten? Het mag duidelijk zijn dat GSM en UMTS signalen of eigenlijk cell-informatie gebruikt kan worden als alternatieve manier van plaats bepaling. Een aantal mensen zijn momenteel al bezig met verzameling van dit type data en door samenwerking moeten we tot een prototype kunnen komen dat op basis van bekende antenneposities gebruikers enerzijds, op basis van statistiek anderzijds een correcte driehoeksmeting uit te voeren.

Dit is NL uitgedrukt in antennes

Update: we hebben een projectie fout ontdekt, inmiddels zijn we zover dat we opnieuw gaan projecteren om het uiteindelijke resultaat te kunnen updaten.

3 Responses to “OSM als GeoGrabbelton”

 1. Tomsoft says:

  Hello,

  I’ve been through the translation through google, so I am not sure of what is the exact meaning of the post, but I would be happy to discuss of a potential collaboration to improve the database of CellID

 2. Tomsoft says:

  and a second post to update the first one, as I think that I’ve put a wrong email address.. t.landspurg@8motions.com

  Regards,

 3. […] vertrouwde CC-BY-SA naar een ODbL achtige structuur. Zelfs die structuur gaat nogsteeds uit van het geograbbelton model. Laten we alles importeren (lees: dumpen) in OpenStreetMap, want alleen dan kan iemand er wat […]