Is het een vogel, is het een vliegtuig…

23 augustus 2008 door Stefan de Konink

Elphel Prototype
…nee dat is het niet. Het is een Elphel camera die je op het plaatje ziet. [/megamindy] En tot zover mijn ubervreugde na het zien van een foto. Ik ben al een aantal dagen in gesprek met Elphel over het ontwikkelen van software op hun camera’s waar wij als OpenStreetMap wat aan hebben. Uiteraard is de camera hierboven erg geschikt om te gebruiken in OpenStreetPhoto.org, maar er is ook een wat normalere camera: de Geo.

Elphel is op zoek naar ontwikkelaars die onder de GPLv3 code willen ontwikkelen. Door een project te defineren op de wiki van Elphel maakt OpenStreetMap kans om een developer camera te krijgen in ruil voor software ontwikkeling, dat vind ik een behoorlijk goede deal ­čśë

De camera’s processor is een 200MHz Axis Etrax processor, met een FPGA om de boel te ondersteunen. Feature herkenning kan dus zeker worden ge├»mplementeerd maar of OpenCV op de camera de beste methode daar voor is valt te bezien. Ik wil iedereen uitnodigen om (software-)idee├źn hier in de reacties te zetten of direct de wiki te editen.

Het lijkt me duidelijk dat wij het meest kunnen profiteren van beeldverwerking om bijvoorbeeld straatnaambordjes (blauw), huisnummers (erg ambitieus), uit foto’s te herkennen. De Elphel software is in staat om een Geo-tagged filmpje te maken (met informatie per beeld). Nu zouden we dat in JOSM kunnen integreren. JOSM haalt de coordinaten per beeld uit de film, en zou het mogelijk moeten maken om weer over die straat te lopen. Microsoft heeft daar tegenwoordig ook een degelijk stukje software voor.

Tags:

Comments are closed.