Maar dat kan m’n zusje van 2(1) ook!

19 oktober 2008 door Stefan de Konink

Laat ik vooropstellen dat m’n zusje inmiddels 21 is, maar dat terzijde. Ik wilde weer even wat OpenStreetPublicRelations creëren. De tijden waar normale kleine kinderen op bed horen te liggen, zijn meestal de productiefste voor de afdelingen OpenStreetGIS en OpenStreetResearch. Met inmiddels een uur of 24 aan ontwikkeltijd ligt de weg open om eens echt wat nieuws te laten zien. De kans dat u deze tekst leest lijkt me aardig klein, want de kliederboel van primaire kleuren hebben uw ogen toch al naar beneden doen bewegen.

Nu zal menig GIS medewerker niet verbaasd zijn. Dit zijn immers de Motorways, Trunks en Primaries van een een bekend landje te herkennen aan de Afsluitdijk. Het detail is echter dat dit stukje door Mapserver gegenereerde gelaagde OSM WMS data niet in een zogenaamde Spatial Database zit, noch gebruik maakt van Spatial Extensions. Dit is het normale genormaliseerde databaseschema van OpenStreetMap, welke in MonetDB is geladen. Deze database heeft wel Spatial Extentions, maar een van mijn onderzoeksprojecten in het komende half jaar zal de noodzaak ervan moeten aantonen.

Door een nog te publiceren patch (insiders wijs ik graag naar de contrib directory van mijn corporate website) is het mogelijk geworden om de OpenStreetMap data met een triviale query via een OGR Virtual Format in Mapserver te krijgen. Om af te sluiten met een mooie quote van Frank Warmerdam (Mr. Gdal, President van OSGeo): “This sort of grouping operation goes well beyond the sort of thing we have tried to do within the OGR core in the past.”

Dit toont maar eens aan hoe belangrijk het is om te innoveren, en je binnen de Open Source software wereld kunt innoveren, mits je er de tijd voor neemt.

2 Responses to “Maar dat kan m’n zusje van 2(1) ook!”

  1. paul says:

    Stefan, kun je ook iets zeggen over de performance van OSM in MonetDB (via OGR/MapServer). MonetDB claimed 10 keer sneller te zijn dan andere databases, maar met de data hoeveelheden van OSM, gaat de snelheid over het lijntje meespelen. En over het algemeen zijn die virtuele lagen van OGR minder snel dan spatial.

  2. Stefan de Konink says:

    De claim ligt vooral op het datamining verhaal. Hoe GIS nu in MonetDB zit, is zeker minder optimaal dan PostGIS, vandaar de virtuele manier. Echter doordat de virtuele laag de bbox wel naar de database duwt heb je nogsteeds de voordelen van MonetDB. De lijnsnelheid op een lokalesocket is niet echt een issue 😉

    Een spatial functie werd altijd al door Geos gedaan. Binnen of buiten MonetDB, het enige extra voordeel wat je kunt halen is de mbr ook in de database hebben. Momenteel is er een redesign bezig van de GIS functies in MonetDB; daar hoop ik snel meer over te kunnen vertellen.