Postcodes

24 oktober 2008 door Stefan de Konink

Postcodes, ze moesten ook maar eens vrij toegankelijk worden. Geen halve maatregelen dit keer: 6PP met lat/lon. Indien uw bedrijf nu een negatieve spiraal door maakt op de AEX, kunnen we daar geen traan om laten. Genoeg is genoeg. Zo dacht ook Kees, hij maakte een website met een goed toegankelijke postcode lookup, en nam contact met ons op om verder te ontwikkelen aan dit initiatief.

Wat gaan we op korte termijn realiseren:

 • De 6PP tabel uitbreiden met X/Y coördinaten. Dit wordt gerealiseerd op basis van onze orginele AND data dat huisnummers bevat.
 • De X/Y coördinaten worden in de OpenStreetMap database per huis opgeslagen. Percelen of bebouwing zoals in Almere zijn een volgende stap.
 • Alle huisnummers komen direct beschikbaar op een nieuwe website waar direct eventuele wijzigingen ingevoerd kunnen worden.
 • Er komt een eenvoudig bestand beschikbaar met een maandelijkse update voor aangepaste postcodes en huisnummers.

Wanneer is dit project ten einde? Zodra de TNT Post zich realiseert dat deze data publiek toegankelijk moet zijn, zonder dat, dat verdere kosten met zich mee brengt.

Tags:

24 Responses to “Postcodes”

 1. Martin says:

  De website van ‘Kees’ geeft allemaal links naar niet-bestaande pagina’s. Ook de link naar de database (ik zou deze graag downloaden) is niet goed. Is de database ook ergens via openstreetmaps te downloaden?

 2. Stefan de Konink says:

  Even geduld Martin 😉 Ondertussen kun je op mijn corporate site in de /contrib map de SQLite database vinden die OpenStreetMap tot nu toe heeft verzameld. We hebben vandaag nogmaals met *onze* advocaat gesproken wat we ethisch gezien kunnen en mogen doen; volgens mijn browser werken alle links op de website, dus wellicht is dat inmiddels gefixed.

  Freek, Kees en ik gaan in ieder geval de bovenstaande punten afwerken, de huisnummer bijdrage van Freek kun je ongeveer verwachten over drie weken.

 3. Kees says:

  Hoi Martin,

  Domein 6pp.kvdb.net moest nog even door de DNS servers worden opgepikt. Alles zou nu moeten werken. Graag even mailen wanneer dit niet het geval blijkt.

  Gr,
  Kees

 4. Martin says:

  Beste Kees,
  Bestand zojuist kunnen downloaden en bekeken. Het zijn er al veel!
  De bron is in alle(?) gevallen buurtlink.nl. Om het legaal te houden lijkt het me van belang wat de bron van buurtlink is geweest. Is hun data zelf samengesteld en aan jou gegeven?
  groet, Martin

 5. Martin says:

  Ik heb bij chipmunk eens een tabel gekocht waarmee ik jouw database nog flink kan uitbreiden.
  (http://www.chipmunk.nl/cgi-fast/order.cgi?9693)
  Of het helemaal zuivere koffie is, weet ik echter niet.

 6. Martin says:

  Nog 1 ding: de chipmunk-tabel gebruik ik voor http://www.postcodeboek.info
  Als je wilt, wil ik dit domein beschikbaar stellen voor je project.

 7. Kees says:

  Hoi Martin,

  Hoe mijn bronnen aan hun postcodes komen weet ik niet. Daarom vermeld ik bij elke postcode in ieder geval netjes waar ik ‘m vandaan heb. Mocht er een probleem ontstaan, dan kan ik postcodes van die bron altijd verwijderen.

  Bij postcode.nl staat (in de HTML, als comment) dat niemand de gegevens uit postcode.nl mag overnemen. Daar houd ik me dan ook netjes aan.

  Bij buurtlink.nl zag ik wat ‘grote’ namen als sponsors staan, dus ik neem aan dat ze professioneel opereren en alle data netjes hebben verkregen. Zonder moeite, voor iedereen toegankelijk kan je op buurtlink.nl per provincie en woonplaats alle postcodes zien in een mooie lijst. Deze heb ik overgenomen en dient als initiële vulling van mijn database.

  Van tevoren heb ik met een ICT jurist gesproken en wat ik begreep is dat het verzamelen van data die voor iedereen beschikbaar is op internet gewoon mag, zeker wanneer het feitelijke data betreft zoals postcodes. Als een site dit niet wil hebben, is robots.txt om dit tegen te houden, en daarnaast werkt een mailtje met verzoek om de data te verwijderen ook wel.

  Even terugkomen op jouw aanbod. Jouw domein postcodeboek.info is van bookman.nl, dus ik ga er vanuit dat jij ook achter zoekplaats.nl zit en dat daar de ‘chipmunk’ data in zit?

  Ik kreeg gisteren een mailtje van iemand die vertelde dat 3453JB de Lanuariusweg is, en niet de Drususlaan zoals op zoekplaats.nl getoond wordt. Aangezien postcode.nl het hiermee eens is verwacht ik dat jouw ‘chipmunk’ data enigszins gedateerd is.
  Wat niet wegneemt dat het een mooie aanvulling kan zijn. Ik weet niet welke rechten op jouw database rusten -zo te lezen jij ook niet-, misschien zou je dat bij ‘chipmunk’ kunnen navragen?

  Voorlopig draait de webservice prima achter mijn ADSL verbinding. Als de traffic toeneemt lijkt het me geen onverstandig idee op zoek te gaan naar een VPS. Dan maakt zo’n mooi domein als postcodeboek.nl het natuurlijk wel compleet! Alvast bedankt voor je aanbod.

  Groet,
  Kees

 8. Martin says:

  Beste Kees,

  Als buurtlink een licentie heeft om de postcodetabel te gebruiken op een website, dan betekent dit zeker niet dat een kopie ervan opeens in het publieke domein komt.

  Chipmunk meldde me dat ik de database “overal” voor mocht gebruiken. Ik twijfel echter al een tijdje aan deze “licentie”.

  Daarnaast kon je onlangs ook op reijnout.net een griezelig complete database downloaden.
  Ook het programma foondump haalt met gemak de hele lijst (incl. lat-lon-coordinaten uit de telefoongids).
  (coodinaten trouwens ook zo gevonden met Google: http://www.xs4all.nl/~atarist/geo/gps_rd.htm)

  De enige weg – volgens mij – is het zelf samenstellen. Ik ben hiermee ooit eens begonnen door op zoek te gaan naar adresbestanden op internet en hieruit straat, plaats en postcode te filteren.
  Bijv. met Google-acties als “filetype:xls damrak”
  De derde hit is:
  http://www.nieuwsblad.be/extra/VKP_Buitenland/VKP_Nederland_NB.xls
  In korte tijd verkrijg je zo heel erg veel gegevens binnen.

  Wat ik bedoel: ik denk dat de ICT-jurist ernaast zit.

 9. Stefan de Konink says:

  Er is al een tweede jurist die stelt dat het verzamelen van data (met bron bewaren) uit openbare bronnen legaal is. Vergeet niet dat het om feitelijke data gaat.

  Dat de originele verzamelaar niet blij is mag gesteld worden natuurlijk 😉 Maar aangezien dat, dat de maker, verwerker, primaire gebruiker en uitgever een dezelfde partij is… ben ik benieuwd wat de claim gaat zijn.

 10. Martin says:

  Misschien mag het verzamelen wel, maar er vervolgens wat mee doen (of er publiek domein van maken) dat gaat problemen opleveren. Ook de overheid mag dit, als ik het goed begrepen heb, niet: http://ikregeer.nl/document/BLG15750

  Dit is misschien ook bekend:
  De eerste die met haar databankrecht begon te zwaaien, was KPN – natuurlijk over de telefoongids. Een telefoongids is niet beschermd door het auteursrecht. Die mag je dus overtypen, zou je denken. Niet dus, omdat dat ‘integraal overnemen van een beschermde databank’ is. Diverse alternatieve telefoonboeksites werden dan ook al snel door KPN gesloten. Ook de ‘i-telgids’ van het bedrijf XSO moest ophouden met het scrapen van zoekresultaten uit detelefoongids.nl omdat dit inbreuk op het databankrecht van KPN was.

  Wat weer wel mag, is je eigen telefoonboek maken met precies dezelfde telefoonnummers als de KPN-gids. Je moet dat alleen dan wel helemaal zelf doen, zonder “hulp” van de KPN-gids. Om illegaal overnemen te kunnen aantonen, heeft KPN dan ook spookadressen in haar telefoonboek staan.
  Atlassen en kaartensites doen iets vergelijkbaars met spookstraten of zelfs spookdorpen. Als die spookadressen of -straten ook in jouw gids staan, heb je wat uit te leggen
  (bron: http://sync.nl/andermans-site-scrapen-wanneer-mag-dat/2)

  groet, Martin

 11. Stefan de Konink says:

  Je laat alleen de jurisprudentie van zoeksites als Jaap vs Funda buiten beschouwing 😉 En dat maakt het verhaal nu juist interessant.

  Als we het houden bij het integreren over adressen bestanden dan wel overnemen van data gepubliceerd voor een ander doel, doen we het immers ook helemaal zelf.

 12. Martin says:

  Jaap mocht niet de gehele database rippen en op hun site zetten. Ze mochten er wel (beperkt) uit citeren. Zoiets is bij de postcodes en straten niet mogelijk. Je neemt de volledige informatie over en al zijn het maar paar records, dat gaat denk ik geen rechter goedkeuren.
  Hebben jullie contact met http://www.kinkrsoftware.nl/projecten.html
  (zie kopje postcodes)?

 13. Stefan de Konink says:

  Wat betreft Jaap; ze nemen een deel over, die dat willen. Dus we kunnen een gepubliceerd adressen bestand overnemen, immers de mensen die in dat adressenbestand staan willen bekend zijn.

  Wat betreft mijn corporate website;) ik heb nog geen contact met mezelf opgenomen. Maar Kees heeft mij wel gevonden naar aanleiding van die website 😉

 14. Martin says:

  HAHA, je bent het zelf.

  Samenstellen obv adressenbestanden lijkt me de goede weg.

 15. N. v Vliet says:

  Is het ook niet mogelijk om de 6PP database uit te breiden met informatie over de provincie. Momenteel staat er alleen de plaatsnaam bij. Het zou een goede aanvulling zijn, ook voor het automatisch invullen van formulieren.

 16. Stefan de Konink says:

  Goed idee. Gaan we meenemen 🙂

 17. ikhier says:

  het project staat op http://webwereld.nl 😉

 18. postcodekenner says:

  Kees,

  wist je dat er op dit moment ongeveer zo’n 6713 postcodes met meerdere straatnamen zijn, en dat je dus ook het huisnummer als zoeksleutel nodig hebt.
  het zoeken op je site werkt niet echt lekker in alle browsers.

  gr. P

 19. Kees says:

  Beste postcodekenner,

  Ik zou graag van je horen welke browsers problematisch zijn. Dat is vast op te lossen…

  Groet,
  Kees

 20. eclectic-OS says:

  ‘Dit wordt gerealiseerd op basis van onze orginele AND data dat huisnummers bevat.’

  Blijf mijn twijfels houden over het gebruik van de AND data. Kan me niet voorstellen dat AND die zelf heeft verzameld, maar dus ook heeft ingekocht (en niet zo maar beschikbaar kan stellen).

  Zie ook:
  http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=1601

 21. Lourens says:

  Voor zover ik weet is er in Nederland één “moederdatabase” met postcodes, en is niet KPN maar Geodan daar de maker (als in rondfietsen en uitmeten, en die inspanning wordt volgens mij beschermd door het databankenrecht) eigenaar van. Die zijn in een grijs verleden (jaren ’80 geloof ik) begonnen met het digitaliseren van postcodes; de PTT heeft dat nooit zelf gedaan omdat ze nog niet helemaal op de hoogte waren van nieuwerwetse dingen als computers en geografische informatiesystemen.

  Als we nou eens een site opzetten waar iedereen de postcode van zijn eigen adres (en eventueel van vrienden en bekenden) kan opgeven, dan gaat het volgens mij juridisch al heel wat beter dan dingen integraal gaan scrapen van andere sites (ik ben geen jurist). Door de straten en huisnummers vervolgens te correleren met OpenStreetMap kunnen we daar dan ook georeferenties aan koppelen.

 22. Stefan de Konink says:

  Kleine hint; handschrift herkenning komt bij de onderzoeksafdeling van de PTT vandaan. Dus iets genuanceerder mag best.

 23. Henk says:

  Kleine update sinds februari 2012: de gemeenten zijn tegenwoordig de bronhouders van postcodes. Het kadaster beheert deze gegevens en verwerkt deze tot (adressen) bestanden. Hiermee kun je een postcode database samenstellen. Een (niet gratis) site die dat doet is bijvoorbeeld: http://www.postcode-database-nederland.nl

 24. Stefan de Konink says:

  Ik ben op dit moment hard bezig met de BAG postcodes. En er ontbreekt genoeg aan. Denk bijvoorbeeld aan postbussen die niet in de BAG zitten. Maar in de BAG blijkt ook dat postcodes na het wijzigen van gemeente grenzen niet worden geupdate. Daardoor kan het dus voorkomen dat inde BAG staat dat bepaalde postcodes in twee gemeentes voorkomen. Volgens mij kan dat niet volgens de specificaties van postcodes.