Nieuwjaarsborrel OpenStreetMap, Wikimedia en Creative Commons

5 januari 2009 door Bas de Lange
Foto Michiel Verbeek (Wikipedia)

Op zaterdag 17 januari 2009 organiseert Creative Commons Nederland samen met Wikimedia Nederland en OpenStreetMap Nederland van 1700h tot 1900h een nieuwjaarsborrel bij Waag Society in het Waaggebouw op de Nieuwmarkt Amsterdam. Iedereen is van harte uitgenodigd en de toegang is vrij.

In aanvulling op de nieuwjaarsborrel organiseren wij op die dag een vrije-photo safari (na het voorbeeld van ‘Wiki’s Take Manhattan‘) Iedere deelnemer van de nieuwjaarsborrel wordt opgeroepen om een of meerdere foto’s voor gebruik in Wikipedia artikelen die nog geen of weinig beeldmateriaal bevatten te maken en mee te brengen. Foto’s van gebouwen en objecten in de openbare ruimte zijn een goed voorbeeld. De foto’s moeten zelf genomen zijn. Bij de Waag bestaat de mogelijkheid om deze onder een Creative Commons Naamsvermelding of Naamsvermelding-Gelijkdelen licentie naar de Wikimedia Commons te uploaden. Tijdens de nieuwjaarsborrel wordt er een aantal prijzen uitgereikt, bijvoorbeeld voor de beste foto, de beste foto ter illustratie van een Wikipedia artikel zonder foto. Ook zal er een prijs voor de mooiste meegebrachte vrije GPS track uitgereikt worden.

*Locatie*

Waag Society in het Waaggebouw op de Nieuwmarkt Amsterdam. Iedereen is van harte uitgenodigd en de toegang is vrij. 10 minuten lopen vanaf NS Station Amsterdam CS
Update : Wikipedia gebruiker Art Unbound heeft aangeboden (zie hieronder) om als kick-off voor de foto safari om 1400h een tour over de Wallen te organiseren. Deze rondleiding gaat om 1400h van de Waag van start. (Neem mee: notitieblok, pen, fototoestel, ijsmuts en paraplu). Na de rondleiding is er genoeg tijd voor vrije nieuwsgaring.

“Om 14:00 uur willen jullie een foto-safari, en om 17:00 een borrel, beide vanaf de Waag? En jullie wilen ook foto’s die via Creative Commons verspreid kunnen worden? Dan heb jullie een gids nodig. Die gids ben ik, want ik heb vijf jaar op de Wallen gewerkt. Ik ben om 14:00 bij de Waag, en sleur de goegemeente een uur de hele Wallen over, met verhaal, want de Wallen zullen nooit meer zijn wat ze nu nog zijn, daar staat Job Cohen garant voor. Ik weet waar de Hells Angels zitten, waar Zwarte Joop zijn onderkomen had en hoe het concern van Dikke Charles aan zijn eind is gekomen. Ik weet zelfs waar Theo, van Theo en Thea gefilmd heeft (in mijn winkel namelijk). Laat deze kans niet liggen! Ik verwacht minstens 40 deelnemers aan de fotosafari, voor minder dan 20 doe ik het niet. ;)”

Fotosafari

Voorafgaand aan de borrel is er een kleine foto safari (na het voorbeeld van ‘Wiki’s Take Manhattan‘ uit 2008). We zijn op zoek naar fotos die ter illustratie van wikipedia artikelen gebruikt kunnen worden. De spelregels hiervoor zijn simpel:

(1) De foto’s moet voldoen aan wikimedia commons voorwaarden en dus of onder de CC Naamsvermelding of de CC Naamsvermelding Gelijkdelen licentie gepubliceert worden.

(2) De foto’s moet tussen 4 december 2008 en 17 januari 2009 [inclusief beide data] gemaakt zijn.

(3) Er zijn twee manieren om deel te nemen. De foto’s moeten òf meegenomen worden (op de waag kunnen de foto’s upgeload worden naar de commons) òf op zaterdag 17 januari 2008 voor 1700h naar de wikimedia commons geupload worden (de deelnemer dient wel op de waag aanwezig te zijn).

(4) Tijdens de nieuwjaarsborrel zullen er 2 prijzen uitgereikt worden door een jury. Eén voor de mooiste foto en één voor de beste foto ter illustratie van een Artikel uit de Nederlandse wikipedia waar nog geen vrije foto voor beschikbaar is. [Voor fotos ter illustratie van een wikipedia artikel dient de maker aan te geven voor welke artikel de foto bedoeld is]

(5) de Winnaars worden tijdens de nieuwjaarsborrel bekend gemaakt.

Mapping party

Ook vind er gelijktijdig aan de fotosafari een mapping-party plaats, waar bij het doel is om points of interest voor internationale toeristen in kaart te brengen. Denk hier bijvoorbeeld aan coffeeshops, cafe’s, musea, fietsverhuurders, restaurants en standbeelden. Aan het eind van de dag zal er een prijs voor de meest unieke, nuttige vrije GPS-gegevens uitgereikt worden, de regels voor deze competitie zijn op OpenStreetMap.nl te vinden. Bekijk daar ook alvast wat er al in kaart is gebracht. Je hebt hiervoor een gps-apparaat en een fotocamera nodig (notitieblok is ook mogelijk). OpenStreetMap Nederland zal zelf een aantal gps-apparaten mee nemen welke evt. gebruikt kunnen worden.

(1) De gps-gegevens moeten voldoen aan de OpenStreetMap-licentie voorwaarden [CC Naamsvermelding Gelijkdelen] (zie voor de volledige voorwaarden voor gebruik van gps-tracks de OpenStreetMap-website).

(2) De GPS-gegevens moeten tussen 4 december 2008 en 17 januari 2009 [inclusief beide data] gemaakt zijn.

(3) Er zijn twee manieren om deel te nemen. De GPS-gegevens moeten òf meegenomen worden (op de Waag kunnen de gps-gegevens upgeload worden naar OpenStreetMap) òf op zaterdag 17 januari 2008 voor 1700h naar de OpenStreetMap-webstek geupload worden (de deelnemer dient wel op de Waag aanwezig te zijn).

(4) Tijdens de nieuwjaarsborrel zal er 1 prijs uitgereikt worden door een onafhankelijke jury.

(5) de winnaar word tijdens de nieuwjaarsborrel bekend gemaakt.

Waag Society is prima te bereiken met het openbaar vervoer. Met de metro kun je naar station Nieuwmarkt reizen (de Waag Staat midden op de Nieuwmarkt). Je kunt ook vanaf het Centraal Station over de Zeedijk in een minuutje of 10 naar de Waag lopen. Parkeren in het centrum van Amsterdam is lastig maar op de website van Waag Society zijn een aantal parkeermogelijkheden vermeld.
[edit] Datum en tijd

Zaterdag 17 januari vanaf ongeveer 17.00 uur tot 19:00

  • 14.00: vertrek tour over de Wallen onder leiding van Art Unbound (zie de oorspronkelijke aankondiging voor meer info)
    14.00-17.00: De Waag is open voor mensen die aan de fotosafari mee willen doen. Deelnemers kunnen op de Waag terecht voor spelregels, koffie en het uploaden van foto’s

  • 17.00: Begin borrel in het historische Theatrum Anatomicum van Waag Society
  • 18.00: Uitreiking prijzen voor de beste foto’s & GPS tracks
  • 19.00: Einde borrel.

Komt allen: het wordt leuk!

Groet,

OpenStreetMap Nederland, Creative Commons Nederland en Wikimedia Nederland

Geef even aan of je komt op de Wiki.

Tags:

Comments are closed.