IPv6 Tiles

11 februari 2009 door Stefan de Konink

Om ons volledig voor te bereiden op het naderende einde van de IPv4 adresruimte hebben we samen met Sander van Oxilion onze Speedytile-server voorzien van een net IPv6 adresje.

Nu zul je misschien denken, “Wat heb ik daar aan?” In principe heb je als thuisgebruiker wel een paar voordelen van IPv6: je bent NAT-loos, geen gezeur met portmapping dus, en je provider kan je niet limiteren op technieken als multicasting, wat iedereen bandbreedte kan besparen. In de toekomst kunnen wij als contentaanbieder ook iets leuks doen. We kunnen verschillende tileservers een ‘any-cast’ IP geven. Daarmee zijn we in staat om verschillende tileservers neer te zetten, waarvan automatisch de server wordt gekozen die het dichtste bij je staat, wat weer als voordeel heeft dat je sneller je plaatjes op je scherm hebt staan.

Doordat er steeds meer sites migreren naar IPv6 wordt het kip en ei probleem opgelost, en hopelijk zorgt dat er ook voor dat providers hun klanten direct gaan aansluiten op IPv6 zonder rare tunnelconstructies.

Tags:

Comments are closed.