De RD tileserver

23 maart 2009 door Stefan de Konink

Even een korte aankondiging, er wordt nog aan gewerkt, maar je kunt tussendoor eens kijken naar http://nl.openstreet.nl/

Tags:

8 Responses to “De RD tileserver”

 1. Paul Berendsen says:

  Sorry , ik snap dit niet :
  Stefan schreef :
  “De RD tileserver
  Even een korte aankondiging, er wordt nog aan gewerkt, maar je kunt tussendoor eens kijken naar …”
  Waar gaat dit over ? Ik heb 48 uur afgewacht of er nog verdere toelichting zou komen via toelichting – of op het genoemde URL/http-adres nl.openstreet.nl of door aanvulling op dit “nieuwsbericht” op openstreetmap.nl of via commentaar op dit nieuwsbericht.
  Maar niets van dat al. Het is helemaal niet een aankondiging, ook niet een korte aankondiging.
  Ik moet nu begrijpen dat het RD – het Reformatorisch Dagblad – een nieuwe tileserver met – zo te zien verouderde – gegevens van OpenStreetMap heeft ?
  Ik had beter verwacht van het RD !

 2. Stefan de Konink says:

  Milo zou een stukje blog tikken. RD = Rijksdriehoekstelsel šŸ˜‰

 3. Paul Berendsen says:

  Oc, ik ben benieuwd.
  Ik ben meteen gaan zoeken op “Rijksdriehoekstelsel”.
  Op wikipedia staat een gedegen artikel:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Rijksdriehoeksco%C3%B6rdinaten
  Tot mijn verbazing kan ik geen overheids-webpagina vinden met info over wat dit RD is.
  Wel kunnen er bij het Kadaster bestanden met info gedownload worden, via:
  https://rdinfo.kadaster.nl/

 4. CommerciĆ«le APIs zoals Google Maps, Microsoft Live Search Maps en Yahoo Maps hebben een de facto standaard gezet wat betreft kaartprojectie. Ook OpenStreetMap maakt gebruik van deze Mercatorprojectie. De coƶrdinaten worden echter als lengte- en breedtegraden genoteerd ten opzichte van de WGS84 ellipsoĆÆde (ipv meters zoals bij een “gewone” Mercatorprojectie).

  In Nederland wordt voor de meeste kaarten een stereografische projectie gebruikt. De coƶrdinaten worden als RD-coƶrdinaten in meters genoteerd ten opzichte van de Bessels ellipsoĆÆde.

  Voor projecten in Nederland is daarom een aparte OSM tile server wel heel handig om dit verschil in projectie en coƶrdinaten tussen andere Nederlandse kaartbestanden en de default OSM tile servers te overbruggen. Nu kan je de kaarten van de Kabouterbond of Topografische Dienst Kadaster mooi in dezelfde applicatie hangen als je OSM tiles!

  Gelukkig, dat de RD tileserver het ook op zondag doet!

 5. PnL says:

  Op zich heel mooi dat er een RD-tile server is en ik gebruik het met plezier om dingen op te ontwikkelen, maar nu ligt de server toch al een dag er uit šŸ™ En als je leuke dingen maakt, maar je basislaag houdt er mee op, dan is het al snel einde verhaal voor dat leuke ding.
  Is hier een reden voor?

 6. Joel says:

  De rd-tile server is al een tijdje down? Wat is daar de reden van?

 7. admin says:

  De reden was dat Oxilion een stroomonderbreking had op alle servers, en rd nogsteeds op onze development server draait. En op die server was alleen Apache aangegaan. Ik heb inmiddels Cherokee geupdate (en aangezet), omdat er nog wat prachtings op die machine draait.

  De planning is dat RD richting de productie webserver gaat. Ik hoop dat, dat binnen twee weken gebeurt.

 8. Joel says:

  Zijn er nog ontwikkelingen op dit gebied? Een hoop nederlandse kaarten is namelijk in Rijksdriehoekstelsel en zonder herprojectie die kaarten als WMS in OpenLayers kunnen ontsluiten zou leuk zijn šŸ™‚