Een cadeautje van de Gemeente Amstelveen

28 september 2009 door Roeland Douma

Vrijdag (25 September 2009) ben ik langs geweest bij de Gemeente Amstelveen om te kijken of er daar nog leuke geodata was, voordat ik ga toelichten wat voor een leuke geodata ik ontvangen heb eerst even iets over de gemeente Amstelveen.

De gemeente Amstelveen heeft altijd erg open gestaan voor contact en het ter beschikking stellen van hun geodata. Zo hadden we het woonplaatsbesluit van de gemeente Amstelveen zonder problemen binnen. Tevens heb ik van Amstelveen de wijkgrenzen ontvangen welke ook in OpenSteetMap zitten, volgens mij zijn dit de enige officiƫle wijkgrenzen die in Nederland vrij gegeven zijn (de CBS data is een stuk minder nauwkeurig). Kortom te gemeente Amstelveen werkt erg mee en daarom leek het mij een goed idee om eens langs te gaan om te kijken wat ze allemaal hebben en wat wij eventueel zouden kunnen gebruiken!

Ik moet zeggen dat ik mijn ogen uitkeek aan de berg aan Geo informatie die zij tot hun beschikking hebben, de resolutie van de luchtfoto’s is er ook een waar je “u” tegen zegt en de streetview achtige omgeving maakt het voor de ambtenaren vrijwel onnodig de deur uit te gaan. Helaas is er natuurlijk een licentie probleem voor OSM met die data dus dat ging helaas niet door!

Wel heb ik de volgende data ontvangen:

  • Bebouwde kom grens, ik ben er nog niet uit hoe dit in OSM gestopt moet worden maar het is erg handig voor het taggen van de maximumsnelheid.
  • Ondergrondse afvalcontainers, kortom papier/glas etc containers. Helaas zonder type maar alle 121 zijn reeds in OSM ingevoerd!
  • Gemeentelijke gebouwen, denk hierbij aan scholen, kantoorpanden van de gemeente, buurtcentra en zelfs scouting gebouwen. Ook deze gebouwen zijn reeds in OpenStreetMap ingevoerd.

Nu is het zaak dat mensen met lokale kennis aan de slag gaan! Voeg tags toe aan de afvalcontainers wat er in kan (papier/glas etc zie: wiki) of voeg namen toe aan de scholen/wijkcentra etc!

Kortom het was een vruchtbaar gesprek en vooral een mooi voorbeeld voor alle gemeenten in Nederland hoe het ook kan.

Tags: , ,

Comments are closed.