Omdat wij leuk bezig zijn

27 november 2009 door Stefan de Konink

Vandaag was ik voor Hack de Overheid (betaald) aan het coden. Ik was daar samen met Martijn Pannevis en nog twee designers bezig aan de website Afvaltijd. Ik weet dat er bij mij een paar kilootjes te veel aanzitten, maar de website gaat over het delen van informatie zoals afvalkalenders. Dat zijn die dingen waarop staat wanneer de GFT bak wordt geleegd en wanneer ze het oud papier komen op halen. En zijn daarmee typisch zaken dat je of vergeet, of gewoon niet wilt onthouden.

Dit idee kwam niet uit de lucht vallen. Via Dat zou handig zijn, een prijsvraag van Binnenlandse Zaken, kwamen een aantal ideeën binnen, het briljantste idee “Waar gaat mijn belastinggeld heen?” was onuitvoerbaar. De ‘runner up’ kreeg daarom uitgevoerd idee als troostprijs.

Hack de overheid ging in de eerste sessie vooral over het scrapen van data om zo te laten zien wat je nog meer kan doen met dezelfde data. Een project wat hier uitkwam was onder andere openkvk. Ditmaal was de data zeer slecht beschikbaar, of meestal totaal niet (online). Er zijn altijd uitzonderingen. We moesten dus naast een visuele grafische representatie ook bedenken hoe we de data van de eind gebruiker kregen en vooral hoe we het weer terug krijgen bij de eindgebruiker.

Het resultaat is een demo, waar van de looks in ieder geval aardig gelukt zijn, maar de code nog wat werk nodig heeft. Maar goed, dat stoppen we er gewoon in. Ik bedoel, het draait toch op onze fantastische nieuwe development server.

Je komt op zo’n dag ook nog eens wat mensen tegen. Ik mocht een aantal ambtenaren advies geven, en ze zeiden dat ze er ook echt wat mee konden. Het klinkt bijna een als een ‘succes story’ van Doe het niet zelf. Zo kwam er een mevrouw van EZ naar me toe om te vragen hoe ik het probleem van elektronisch factureren bij de overheid zou oplossen. Een van mijn eerste vragen aan haar was dan ook “Is daar een standaard voor dan?”, die is er dus en heet OASIS Universal Business Language. Mijn volgende vraag was dan (nogmaals) welk financieel pakket van de overheid voldoet daaraan? Dan komt altijd de stilte met “Geen”. Dus het probleem lijkt te zijn dat de overheid wil dat hun software leveranciers dat voor de overheid implementeren en of ik ideeën had om dat proces te versnellen. Je zou in deze natuurlijk een lijst kunnen maken met alle defacto standaarden waar een van-en-naar UBL transformatie voor nodig is vervolgens mensen methoden kunnen laten submitten en de lijst zichzelf om laten zetten tot een name-and-shame lijst van pakketten waarmee je kunt praten en welke je moet mijden. De mevrouw van EZ kon daar wat mee.

Ook kwam ik iemand tegen van het Kadaster. Je weet wel die organisatie die geen geld krijgt van de overheid (kan de geldkraan dicht?) Op zich na wat discussie over het uitblijven van de toegang tot de BAG gegevens, open is niet gratis, en Top10 kwamen we toch bij wat interessants aan. Deze meneer (naam bekend bij de redactie) vertelde dus dat het Kadaster het totaal geen probleem vond als verkochte data werd gedistribueerd naar eindgebruikers mits er geen kwaliteitsclaims werden gemaakt. Dat laatste betekent dus dat je niet met een tank door een blok huizen moet rijden als daar toevallig een weg is getekend. Zou dat dan betekenen Martijn van Exel zich niet druk zou hoeven maken, interessante materie, dat is het zeker. Waarom neemt het Kadaster dat standpunt in? Omdat het Kadaster geen winst maakt en kostprijs wordt gerekend voor het verstrekken van informatie. Logischerwijs gaat die kostprijs naar beneden als er meer data wordt verkocht.

Hoeveel we van hier boven met een korrel zout moeten nemen weet ik niet. Maar het is weer een leuke nieuwe waarheid in een week dat het niet publiceren van bushaltes door OV bedrijven hun oorsprong vindt in concessie gevoelige informatie.

Na onze presentatie die een kleine #fail had door het niet weergeven van de KML laag (amenity=recycling). Heb ik toch even wat mensen bedankt. Onder andere Roeland en Kees voor de fan-tas-tische openpostcode lookup via OpenLayers en 6pp. Daarnaast heb ik de aanwezigen opgeroepen wat meer data te delen. Ondanks de #fail toch een applaus. Onze oproep werd tevens publiekelijk onderschreven door Arda Gerkens aan het begin van het debat wat daarna volgende.

Na het debat ben op Mevrouw Gerkens afgestapt. Ze vond dat we leuk bezig waren <3 Toen heb haar gevraagd hoe het nu zat met het NWB, zeker omdat de SP in februari niet voor directe vrijgave was. Het was duidelijk dat door het juridisch debacle met onze vrienden van Falk (Hoi Rob!!) het er niet makkelijker op wordt. Het vrijgeven van data dat met belastingcenten wordt gemaakt is nogsteeds een standpunt van de SP. Achteraf vertelde mijn chauffeur dat er een medewerker van Rijkswaterstaat uit het niets op af kwam en hij zich afvroeg of die RWS’er zich in de discussie ging mengen, toen we naar buiten liepen zei hij “…maar ik geloof niet in een conspiracy ;)” Je kunt veel rare dingen zeggen over RWS, een mooie Dataportal hebben ze wel.

Tags:

Comments are closed.