Samenwerken en delen, omdat het leuk is

19 december 2009 door Stefan de Konink

Vlak voor (hopelijk mijn laatste) tentamen, had een discussie met twee heren over het vrijgeven van broncode als je een paper publiceert. Handig voor anderen en voor jezelf, immers als ooit iemand je broncode in een publicatie gebruikt krijg je een referentie naar je werk (en gaat de ranking op je werk dus omhoog) en de andere persoon hoeft niet eerst al je papers en het materiaal waarnaar jij hebt gerefereerd door te lopen om je methode te reproduceren. Klinkt allemaal erg logisch, toch zien mensen brood in software die ze gemaakt hebben. Het is mij nog niet voorkomen dat, door mijn software exclusief te houden, ik meer geld verdiende dan door de software bij de resultaten te leveren.

Vannacht is ook weer zo’n prachtig voorbeeld geweest. Als je Roeland een beetje volgt dan weet je dat hij weer met iets interessants bezig is. Het heeft met postcodes en een kaart te maken, en hij gebruikt als excuus om er nog niet met jullie over te bloggen “dat het nog niet goed werkt”. Perfectie kun je naar streven, moet niet een doel op zich zijn denk ik dan. Ik ben vannacht bezig geweest aan dit juweeltje. Een site waar je de Q-koorts eens in beeld kan zien, en ook nog kan klikken. Veel gelikter dan een vies pdfje die je van de Voedsel en Waren Autoriteit krijgt. En je kunt PDFjes ook al niet in Google Earth openen.

Eigenlijk heb ik vannacht niets anders gedaan dan de ene publicatie met de andere publicatie gekoppeld en er iets nieuws, bruikbaarders van gemaakt. Daarvoor had ik een aantal tussenproducten nodig die voor sommige bronnen makkelijker te maken zijn dan anderen. PDF omzetten naar een tekst bestandje en layout behouden? Dat kan heel simpel met pdftotext -layout, maar als je die kennis niet hebt, zul je echt een heel documentje moeten overtikken. Van adressen naar geolocaties, met Google kan dat op een robuuste manier; het is jammer dat we met het 6PP project nog niet zo ver zijn. En een gelikte site maken… jQuery en al zijn plugins ‘to the rescue’, kaartje er op en gaan.

Maar hoe komt het toch dat hier de meest fundamentele data bijna geheim lijkt te zijn? Waarom mag de adressen niet uit een documentje kopiƫren? Waarom moet ik moeite doen om een consistent 4PP kaartje te maken? Waarom kan ik niet even snel een bedrijfsnaam op lepelen uit de Kamer van Koophandel site? Het zijn zeker geen levensvragen, maar ik vind het toch jammer dat wanneer je een idee hebt, je altijd wordt geremd door de vorm waarin iets beschikbaar is. De meeste tijd lijkt altijd te zitten in de transformatie naar de vorm waarin jij de data kunt hergebruiken.

Tags: ,

3 Responses to “Samenwerken en delen, omdat het leuk is”

 1. Mark says:

  http://dierziekten.agro.nl/ al eens gezien (de dierziekten zijn overigens (nog) niet up2date..)

 2. Stefan de Konink says:

  De kaart blijft ‘laden’…

 3. miblon says:

  Goed zo! Maak maar duidelijk dat “open” de meest toekomstvaste manier is; ook in de wetenschap.

  Met alleen het vrijgeven van broncode ben je er niet. Sterker, ik vind vaak dat dit te makkelijk wordt geroepen. Zo hoor ik in het veld vaak “We geven de broncode aan de community” hierbij is het niet automatisch zo dat de community iets aan die broncode heeft, er niets mee kan door slechte documentatie of er niets mee wil omdat de broncode geen verbetering aan een reeds bestaand project brengt.

  Het vrijgeven van broncode heeft vooral nut als je de bijbehorende paper er bij publiceert en als datgene dat je gemaakt hebt ook echt vernieuwend en nuttig voor anderen is. Ik ben nu dus al nieuwsgierig naar je paper en naar de bijbehorende code!