Mappen op zijn Antilliaans!

21 april 2010 door Roeland Douma

Zoals sommigen van jullie weten (en sommigen ook niet) is mijn vriendin 4 maanden afstuderen op Curaçao. Daar een mens ook behoeften heeft en 3 weken vakantie zo gek nog niet is ben ik donderdag (15 april 2010) richting Hato (Willemstad) gevlogen. Om half 10 ging mijn vlucht, de laatste voor enige dagen richting de Antillen. Er werd al wel omgevlogen vanwege de aswolk maar verder geen vertraging! Kortom een goed begin.

Eenmaal hier aangekomen bleek dat de buren een open WiFi hadden dus dat bood mij de mogelijkheid om zo nu en dan eens mijn mail te checken en wat edits in OSM te maken. Uiteraard had ik mijn GPS mee maar ik had de eerste week niet veel activiteit verwacht, omdat ik natuurlijk moest bijkomen van mijn jetlag en ik niet verwacht had dat er internet was.

Er was wel het een en ander gemapt op Curaçao maar niet heel hoogstaand. Veel is vanaf Yahoo! ingetekend en veel wegen zijn niet verbonden. Wat niet wil zeggen dat het niet erg helpt als iemand een weg heeft ingetekend vanaf Yahoo! en mijn trace gaat er ongeveer langs. Dan is de kans toch wel erg groot dat ik de staatnaam etc. kan overnemen.

Het mappen zelf is wel meer een opgave dan in ons koude Nederland. Het zweet loopt al over je rug als je rustig in de schaduw bier zit te drinken, laat staan als je ook nog wat gaat doen. Helaas is fietsen huren niet echt een mogelijkheid. Zowel het huren is enigszins lastig maar het fietsen is hier ook met redelijk gevaar voor eigen leven!

Het meeste mappen wordt dus vanuit de auto gedaan. Steeds andere routes naar de supermarkt, het strand, het centrum en waar we nog meer heen gaan. Willemstad is een groot doolhof van eenrichtingsverkeer en dit staat op de commerciële kaarten niet eens goed aangegeven. Kortom, dat komt er allemaal direct in! Mits ik het goed onthoud, want ik heb geen printer (dus geen walking-papers) en met het raam open doet de dictafoon het ook niet echt lekker.

Wat natuurlijk wel heel leuk is dat er nog echt veel te doen is! Nu zijn we in Nederland ook nog lang niet klaar met het intekenen van wegen, maar de kaart steeds voller (en completer) zien worden geeft toch altijd een kick. Zo moest mijn vriendin gisteren in Tera Kora zijn en terwijl zij daar haar ding deed ben ik rondjes gaan rijden en heb de meeste straten van dat dorp op de kaart kunnen zetten!

Of neem de Ring in Willemstad. Deze was voor het grootste gedeelte als 1 weg getagd en als motorway. Ik ben deze stukje bij beetje aan het omzetten naar trunk en netjes twee gescheiden rijrichtingen aan het maken. Door dit te doen kan direct de situatie op de Ring een stuk beter worden beschreven, U-Bochten mogen eigenlijk niet, dus veel turn restrictions, en vaak mag je ook niet links afslaan, etcetera. Allemaal redelijk belangrijke informatie voor de kaart en ook voor eventuele routering!

Ik ga nooit heel Curaçao of zelfs heel Willemstad opgeschoond krijgen maar een poging wagen is altijd goed en er komen vast mappers na mij die het werk verder af kunnen maken (mocht iemand mij willen sponsoren dan ga ik uiteraard gewoon nog een keer :P). Of er moet iemand over 2 weken weer wat vulkanische activiteit regelen zodat ik niet terug kan vliegen en noodgedwongen nog enkele dagen moet blijven!

Tags: ,

2 Responses to “Mappen op zijn Antilliaans!”

  1. HarryS says:

    Het meeste van Curacao heb ik er op gezet, Niet van Yahoo, maar door t zelf te rijden. Fijn dat je het gaat verbeteren. Als je nog wat zaken ziet die niet kloppen, geeft het dan aan op http://openstreetbugs.schokokeks.org/ In jan/febr zijn we weer op het eiland en dan kan ik weer wat aanvullen. Ik heb me in eerste instantie gericht op compleetheid en niet op schoonheid.. 🙂 Succes….

  2. Roeland Douma says:

    @HarryS, ah ik nam aan dat het Yahoo was daar veel met plotlatch gedaan was, ik plak veel FIXME op dingen die ik niet zeker weet. Dus die zouden in keepright omhoog moeten komen. Verder missen nog heel veel straatnamen maar als er eenmaal veel straten correct in zitten is dat beter te doen.

    Ik wil in ieder geval nog de Ring af maken en paar goede rondjes door Punda en Pietermaai maken. Verder zijn er nog wel wat stukjes eenrichtings verkeer die ik wil controleren.

    Misschien is een chatsessie ofzo handig als ik weer terug ben zodat ik je kan laten weten wat ik gedaan heb en waar ik denk dat nog veel te doen is.