OpenStreetMap Weekbulletin – Week 46, 15-21 november 2010

22 november 2010 door Martijn van Exel

Je wekelijkse portie OpenStreetMap-nieuws uit binnen- en buitenland

Nederland

  • Aan een opvolger voor de huidige ‘edit’-functie op de OpenStreetMap-website – bij de ingewijden ook wel bekend onder de troetelnaam Potlatch – wordt achter de scherm hard gewerkt! Ongeduldig? OpenStreetMap-geldschieter MapQuest heeft de nieuwe OpenStreetMap-editor (Potlatch2) al op hun website. Er is ook een neutrale versie (zonder aanpassingen van MapQuest) van Potlatch2.
  • Weekbulletins zijn het helemaal in de OpenStreetMap-gemeenschap! Er is nu ook een internationaal (en dus Engelstalig) bulletin ‘Community Updates’. Dit wordt vanaf nu hopelijk wekelijks door Pascal, Jonas & Dennis geplaatst op het blog OpenGeoData. De eerste editie vind je hier. Een beetje overlap met ‘ons eigen’ weekbulletin zal er best zijn, maar we zullen ons best doen om ook net een beetje extra te bieden met nieuws uit Nederland en Vlaanderen.
  • Henk geeft nadere informatie over zaken die momenteel spelen in de licentiecommissie van de OSMF, de OpenStreetMap Foundation.
  • Door een fout (EN) in Mapnik, de standaard renderer voor OSM, wordt de tekst zuidpool op de kruising van de evenaar en de nulmeridiaan getoond.
  • Robert neemt het initiatief om in 2011 meer Mapping Parties te organiseren. Tijdens een Mapping Party storten ervaren èn nieuwe OpenStreetMappers zich op een stad, dorp, wijk of gebied dat wel een opfrisser kan gebruiken, bijvoorbeeld omdat er veel is bijgebouwd. Af en toe zijn er ook andere activteiten, zoals een lezing of demonstratie. Maar altijd is het een leuke gelegenheid om elkaar weer te zien of kennis te maken met de groeiende groep enthousiastelingen die OpenStreetMap maken! Martijn heeft een begin gemaakt met een kaart waarop iedereen gebieden kan intekenen die volgens jou wel een mapping party kunnen gebruiken.
  • Robert is sinds kort de trotse bezitter van toestemming om alle plattegronden van Landal parken in OSM te zetten. Hij heeft PDF-kaarten die eerst van coördinaten moeten worden voorzien. Dit kan met een web-tool zoals MapWarper.

Internationaal

  • Google maps heeft in een aantal landen een update ondergaan waaronder Nederland. Het copyright van TeleAtlas onderaan de kaart is verdwenen, maar komt weer terug als je een route plant. Het lijkt er op dat Google voor display nu ook in Europa gebruik maakt van zijn eigen dataset.  Er zijn een hoop nieuwe details te vinden waaronder b.v. fietspaden. We zijn benieuwd waar ze die vandaan hebben!

Tot volgende week,
De Weekbulletin-redactie.

Comments are closed.