Weekbulletin – Week 47, 22-28 november 2010

29 november 2010 door Martijn van Exel
Nederland

  • Martijn is begonnen met een Nederlandstalige handleiding voor het opzetten van een eigen Live Tileserver – zeg maar wat je ziet als je naar www.openstreetmap.org gaat. Hieruit is het idee voortgekomen om binnenkort een tileserver-hackfest te organiseren, met als doel om ervaringen uit te wisselen en te bundelen in een goede Nederlandstalige handleiding. De organisatie is in handen van Gert Gremmen, de datum is vastgesteld op 19 december en de locatie wordt Rotterdam. Meedoen?
  • Paul meldt dat de provincies Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant een site hebben met wegwerkmeldingen. Hiervoor maken ze gebruik van een combinatie van het nationale wegenbestand (NWB) en OpenStreetMap. Hieruit ontstaat weer een discussie over een mogelijke licentieschending (door het samenvoegen van deze twee bestanden) en over het al dan niet open/vrij zijn van het NWB.

Internationaal

  • OpenStreetMap-oprichter Steve Coast gaat voor Bing Mobile werken. Bing is het zoekplatform van Microsoft, waaronder ook Bing Maps valt. Als onderdeel van de deal stelt Bing zijn luchtfoto’s wereldwijd beschikbaar voor gebruik door OpenStreetMappers. Zij mogen de luchtfotografie, die op veel plaatsen erg recent en gedetailleerd is, gaan gebruiken om de kaart te verbeteren. Wanneer de luchtfoto’s precies beschikbaar komen in de belangrijkste editors is afhankelijk van het officiële groene licht van de Microsoft-juristen. Steve stelt nog meer OpenStreetMap-gerelateerde aankondigingen in het vooruitzicht. De reacties uit de community zijn zeer positief.
  • OpenStreetMap heeft geen strenge regels voor het classificeren van alle punten, lijnen en vlakken waaruit de kaart bestaat. De pagina met map features biedt enige houvast voor zowel mappers als mensen die de data willen gebruiken. Als je geïnteresseerd bent in de veelheid aan tags die door de community aan de geografische objecten wordt gehangen, dan is de Taginfo-website een goede bestemming. Een redelijk nieuwe ster aan het firmament van OpenStreetMap-analysetools die net weer een update heeft gezien. Uit dezelfde stal als de al wat oudere, maar altijd leuke MapCompare-tool, waarin je OpenStreetMap makkelijk met andere webkaarten kunt vergelijken (maar niet kopiëren!).
  • Het bovengenoemde TagInfo is tegenwoordig te vertalen. Er is nog geen Nederlandse vertaling, maar uiteraard kun je meehelpen.
  • Afgelopen maandag is het miljardste punt aan de OpenStreetMap-database toegevoegd!
  • Nu de noodtoestand in Colombia is uitgeroepen vanwege de grootste regenval in 60 jaar, is er een oproep gedaan voor kaartmateriaal, luchtbeelden en mappers om het getroffen gebied in beeld te brengen.

Comments are closed.