Weekbulletin – week 50, 13 – 19 december 2010

20 december 2010 door Martijn van Exel

Nederland

 • Erik Streb del Toro heeft voor sommige landen, waaronder Nederland, een “ranglijst” voor gebruikers gemaakt, met een kleur voor het wel/niet instemmen met de ODbL. Verassend genoeg staat 3dShapes ruimschoots bovenaan bij ons.
 • In Rotterdam bij Gert Gremmen werd zondag een install party georganiseerd. Het doel van de bijeenkomst was om van elkaar te leren welke OSM tools er zijn en hoe deze het beste draaien op diverse operating systems en hier een eenvoudige handleiding van te maken. Het was door het winterse weer voor sommigen lastig om in Rotterdam te komen, maar de meesten zijn er gekomen. Gert heeft al een samenvatting geplaatst van de geslaagde bijeenkomst.

Internationaal

 • MapQuest, de grote geo-website die op de afgelopen State Of The Map een investering van $1 miljoen in OpenStreetMap aankondigde, heeft zijn op OpenStreetMap gebaseerde kaartensite open.mapquest.com nu ook officieel in de VS gelanceerd. De open websites bestonden al voor een aantal Europese landen, waaronder Nederland. De open websites van MapQuest bestaan (voorlopig) naast de klassieke MapQuest-kaartensites.
 • Het bestuur van de OpenStreetMap Foundation, de overkoepelende stichting die de belangen van OpenStreetMap wereldwijd behartigt, vergaderde afgelopen weekend in Pisa, Italië. De ruwe notulen van de vergadering vind je hier.
 • Eén van de belangrijke beslissingen die genomen is door het bestuur is dat de licentie-overgang van Creative Commons naar de nieuwe Open Database License een nieuwe fase ingaat. Vanaf 31 maart 2011 zal het niet meer mogelijk zijn om de database te bewerken als je niet akkoord bent gegaan met de nieuwe licentie en voorwaarden.
 • De website voor State Of The Map 2011 is live. State Of The Map is de jaarlijkse internationale OpenStreetMap-conferentie, die komend jaar in september in Denver, VS, plaats gaat vinden. De organisatie wil een mooi nieuw logo, en schrijft daarvoor een wedstrijd uit.
 • Er is een nieuwe versie van OpenMaps is vrijgegeven. Dit is een OSM applicatie voor iOS, en draait dus op de iPod Touch, de iPhone en de iPad, en dus te downloaden via de App Store.
 • Matija meldt dat de Planet-files, diverse dumps van de OSM database, ook weer via een torrent te downloaden zijn.
 • Stella Laurenzo meldt dat zij begonnen is met het ontwikkelen van de Nanomaps. Daarmee moet het tonen van OSM kaarten op de diverse mobiele platformen eenvoudige en sneller worden.

One Response to “Weekbulletin – week 50, 13 – 19 december 2010”

 1. miblon says:

  Leuk die ranglijst!

  Hoewel ik in Nederland een schamele 244ste plaats scoor op de ranglijst, wil ik even met trots melden dat ik wereldwijd toch al een hoop nederlanders voorbij steek met mijn tekenwerk op Aruba 😉