Durven denken over een gelaagd OSM model

26 mei 2011 door Stefan de Konink

Het moment zal er ooit een keer komen dat OpenStreetMap wisselt van het vertrouwde CC-BY-SA naar een ODbL achtige structuur. Zelfs die structuur gaat nogsteeds uit van het geograbbelton model. Laten we alles importeren (lees: dumpen) in OpenStreetMap, want alleen dan kan iemand er wat mee, toch?

Deze mentaliteit is al jaren achterhaald. Niet omdat iets in OpenStreetMap staat kun je er een kaartje van maken renderen, maar doordat OpenStreetMap de ontwikkeling van render en (webbased) visualisatie heeft gestimuleerd. Ondanks dat OpenStreetMap is begonnen als crowd-sourced verzamelmodel van geografische data zal niemand ontkennen dat anno 2011 veel van de bron data afkomstig is uit officiële bronnen. Of het nu gaat om landsgrenzen, antennes, sloten en rivieren of volledige bebouwing uit participerende kadastra, je mag er vanuit gaan dat ook die data bij de bron wordt onderhouden. Dat wij met z’n allen deze data kunnen verbeteren waar nodig is prachtig, maar zouden we niet willen participeren om samen met een leverancier te komen tot en betere bron? Onder zijn voorgestelde licentie?

Ik denk dat, dat laatste van cruciaal belang is om crowd-sourced initiatieven niet als Don Quichot tegen commercie en politiek te gaan vechten, maar een level playing field te creëren waar niemand het gevoel heeft dat hij voor niets werkt en aanpassingen of suggesties serieus worden genomen.

Vandaag heb ik gesproken met een aantal OpenStreetMap insiders of wij de BAG in OpenStreetMap zouden willen hebben. Ik zit zelf niet te wachten dat we alle geometrie inladen, waar ik veel meer op zit te wachten is de mogelijkheid om te zeggen: we hebben een nieuwe bron in een losse tabel, die kunnen we gebruiken om te renderen, en in OpenStreetMap kun je extra data aan die bron linken of aanpassingen doen waarbij de bron in tact blijft en wijzigingen eenvoudig door de eigenaar kunnen worden gevolgd.

Helaas lijkt OpenStreetMap meer een Microsoft strategie te adopteren: embrace and extend. Ik heb niet het idee dat AND ooit wat heeft kunnen doen met wat ze aan ons hebben gedoneerd, terwijl dat best had gekund. Wat kunnen we doen om van een kul discussie als een ‘database licentie model’ voor ‘onze’ data af te stappen en te gaan denken aan hoe we zo veel mogelijk verschillende datasets kunnen combineren tot 1 kaart? Wat voor infrastructuur hebben we daar voor nodig? Hoe verspreiden we dat?

Update:

OpenStreetMap met BAG

OpenStreetMap met BAG (met dank aan: Milo van der Linden)

One Response to “Durven denken over een gelaagd OSM model”

  1. miblon says:

    Eens, de BAG importeren heeft in mijn ogen geen nut omdat ik op korte termijn overheids-services verwacht die de BAG als laag aan gaan bieden. Geodan heeft zelf ook al iets draaiend.

    Wat dan wel weer sterk zou zijn is een render-engine die lagen van verschillende bronnen combineert tot een integrale kaart. Daar zit in mijn ogen nog wel een uitdaging.

    BAG willen importeren is volgens mij meer “wat de boer niet kent” de OpenStreetMap render specialisten zitten op mapnik en zijn daar in helemaal uit en thuis. En dan is het al snel makkelijk om te zeggen; gooi de data maar bij ons in de bak, daarna kunnen wij er fantastische kaarten mee toveren.