mirror.openstreetmap.nl gebruik hem!

9 november 2011 door Stefan de Konink

Vandaag ben ik uren opzoek geweest naar een bestandje wat ik gewoon op mijn hardeschijf thuis had staan. Een bestandje met een PD licentie, wat toch totaal niet online te vinden was. Mooi is dat. Om dit soort dingen te voorkomen probeer ik alle geodata die is vrij gegeven voor hergebruik altijd als eerste op onze Nederlandse OpenStreetMap mirror te krijgen.

De mirror is te bereiken via http://mirror.openstreetmap.nl/ het heeft gegevens van Rijkswaterstaat, het Kadaster, Provincies. Eigenlijk de data die je soms wel eens in een Nationaal of Provinciaal Georegister tegenkomt, maar waar je het liefste een kopietje van wilt hebben om even mee te spelen in qgis.

Zelf ben ik nu met de BAG bezig. In de BAG zitten woonplaatsen, maar geen wijken en buurten. Die data heeft het CBS wel. In de BAG zitten ook geen provincies. En provincies? Die schijnt niemand te hebben, maar de overheid denkt er wel over na. Bestuurlijke grenzen dus, ook gewoon op de mirror.

Zoals Linus Torvalds het ooit mooi zei:

Only wimps use tape backup: _real_ men just upload their important stuff on ftp, and let the rest of the world mirror it 😉

Wil je ook een bestandje dumpen op de mirror voor hergebruik. Weet je ons op IRC of de mailinglijst wel te vinden 🙂

One Response to “mirror.openstreetmap.nl gebruik hem!”

 1. Ik heb de top10nl van jullie site gehaald, en er 2 dingen mee gedaan:
  – omgezet naar dwg volgens de aanwijzingen
  – omgezet naar qgis volgens de aanwijzingen van nlextract

  voor de leveringen december 2011 en juni 2012 ( september 2012 werkt (nog) niet goed)

  Is het handig als jullie die versies ook op de mirror zetten ? Dan hoeft niet iedereen die toch wel lastige omzettingen zelf uit te puzzelen.

  Als jullie dat willen, stuur ik de boel op, zeg maar hoe, ev met wetransfer.