2012: U vraagt open data, u krijgt open data

4 januari 2012 door Stefan de Konink

Dhr. F. Steggink, een veteraan van de OpenStreetMap Mailinglijst, heeft op 1 januari 2012 zijn burgerlijke plicht uitgevoerd en het Kadaster gevraagd om haar geodata. Zoals je mag verwachten van een Zelfstandig Bestuur Orgaan heeft hij deze data dan ook binnen twee werkdagen gekregen. Zo gaat dat in 2012: Wie vraagt krijgt meer!

Wat is die geodata van het Kadaster nu precies? In een ver verleden was er een Topografische Dienst die ons in Nederland voorzag van de mooiste kaarten, helemaal ingemeten. Helaas moest deze club z’n eigen geld gaan verdienen. Het kaartmateriaal was van een superieure kwaliteit, maar ook onbetaalbaar. Je zou kunnen zeggen dat OpenStreetMap is ontstaan door dit soort economische modellen. Het is nu allemaal anders gegaan. Nederland gooit zijn deuren open en data stroomt naar buiten. BAG, NWB en nu dus ook TOP10 zijn als bronnen beschikbaar. De licentie voor TOP10? Creative Commons BY.

Open Data is net als bij de loterij, als je gewonnen hebt deel je. En dat doet Frank dan ook gewoon met jullie, ons en iedereen op de hele wereld. TOP10nl, TOP25Raster, Toponiemen kun je direct vinden op onze mirror.

De data van het Kadaster is natuurlijk mooi, helaas staan een aantal zaken nog in wat obscure data formaten. Open data betekent bij het Kadaster nog niet: open standaarden. Toch kunnen we ook daar, samen aan werken. De typoniemen van het kadaster hebben we inmiddels ontsloten in een wat gangbaarder geoformaat, wat het importeren een stukje eenvoudiger laat zijn.

Een paar lagen uit TOP10NL in qGIS, GML is wat traag.

Tags: , , , , , , ,

12 Responses to “2012: U vraagt open data, u krijgt open data”

 1. Yvette Hoitink says:

  Wat een prachtig voorbeeld van vrijgeven van data door de overheid! Complimenten aan Frank (toevallig een ex-klasgenoot van me) dat hij dit voor elkaar gekregen heeft.

 2. Richard says:

  iedereen kan dit aanvragen bij het kadaster, gewoon via de website http://www.kadaster.nl

 3. Richard says:

  En top10raster is er niet trouwens, top25, top50 of top250 zijn de mogelijkheden.

 4. Stefan de Konink says:

  Fixed πŸ™‚

 5. Stefan de Konink says:

  Waarom zou je wachten? http://mirror.openstreetmap.nl/kadaster/ is toch veel sneller πŸ˜‰

 6. Jan van Haarst says:

  Super !

  Gaan jullie ook nog achter de hoogte data aan (DEM) ?
  Dat zou dan hopelijk interessant zijn voor de fietsersbond zijn om mee te nemen in hun routeplanner.

 7. Stefan de Konink says:

  Volgens mij heb ik de hoogte data ook al in in TOP10NL gezien.

 8. Jw says:

  dit is inderdaad een zeer interessant ontwikkeling! Volgens mij kon ik kiezen tussen GML en FGDB (beide zou ik niet als obscuur omschrijven, maar ach). Zoals bij het plaatje al staat: GML is wat traag…

 9. Stefan de Konink says:

  Het lijkt er op dat die reactie erg veel vragen oproept waar dat obscure formaat op sloeg. Dat ging over TOP25Namen.

 10. TOP10NL duidt op de foutmarge die wordt getolereerd bij de inwinningsschaal 1:10.000. De gegevens werden verwerkt tot een kaart en vervolgens fotografisch verkleind naar 1:25.000, die de meesten kennen. Daarom is er dus geen TOP10Raster, maar een TOP25Raster. Inderdaad zitten er wat hoogte- en dieptelijnen in de TOP10NL evenals wat hoogte- en dieptepunten. Deze zijn door middel van paralaxmeting uit de luchtfoto gehaald (het “omvallen” van hoge gebouwen” op een luchtfoto kan gebruikt worden om het hoogteverschil te berekenen) Maar dit haalt het niet bij de informatie uit het AHN, die door laseraltimetrie wordt ingewonnen en dus een hogere nauwkeurigheid heeft.

 11. Frank Steggink says:

  GML is niet obscuur. Top10NL is beschreven in een open standaard die het Kadaster publiceert: http://www.kadaster.nl/top10nl/gegevensmodel_top10nl_2%203.pdf. Het is afgeleid van Nen3610, afkomstig van Geonovum: http://www.geonovum.nl/geostandaarden/nen3610.

  @Jw: Het FGDB is wel obscuur. Misschien wordt het wel gebruikt voor uitwisseling tussen gebruikers van Esri-software, maar het is zeker geen open formaat. Er is wel een API beschikbaar (http://resources.arcgis.com/content/geodatabases/10.0/file-gdb-api), maar naast gebruikmaking van Esri-software weet ik geen andere mogelijkheid om de data te benaderen. Het heeft verder een behoorlijke tijd geduurd voordat Esri uberhaupt die API beschikbaar heeft gesteld. Ook moet je (nog steeds) inloggen om die API te kunnen downloaden. Voor mij reden genoeg om het compleet links te laten liggen.

  De Access-database met de Top25namen was geen normale MDB, maar een Esri Personal Geodatabase. De geometrie zat in een binaire kolom. Gelukkig was het makkelijk om dit met FWTools om te zetten naar wat bruikbaarders. En ja, dat is het welbekende Shape-formaat, toevallig ook van Esri πŸ˜‰

  Frank

 12. miblon says:

  “Dhr. F. Steggink, een veteraan van de OpenStreetMap Mailinglijst”

  moet zijn: “Dhr. F. Steggink, een veteraan van de Nederlandse OpenStreetMap Mailinglijst”

  Met vriendelijke groet,

  Een Γ©chte veteraan πŸ˜‰